Posts

Resepi mudah Choc Rice Cake Kak Emi

Image
Kadang-kadang teringin makan kek masih hangat baru keluar oven.. Kita yang tak berapa reti baking ni kalau org dah share simple resepi, ada baik kita try.

Dah buat and hasil dia not bad aaah.. Kita blog so later nak buat balik senang. And kalau ada yg nak try, boleh la cuba. Esp Fza yg awal2 dah mintak resepi. Dah try nnt bgtau Ell ye.

Kalau sesiapa ada resepi lain for this cake pun, bgtahu lah kot boleh try resepi lain.

Marilah kita mula. Ini bahan-bahannya yg simple mimple ni..

Buttercup 1biji
Flour 250gm
Castor sugar 200-250gm (ikut selera)
Telur gred b 4biji
Esen vanilla 1 ts
Baking soda 1 ts
Coklat rice 1/2 cup

Cara2:
Panaskan oven 180°.

1. Guna electric mixer, pukul butter n gula sampai kembang. Terus pukul sambil masukkan telur satu per satu biji. Then add in esen vanilla into the batter.

2. Campurkan tepung dgn baking powder, ayakkan dan masukkan sikit demi sikit dlm batter td, teruskan pukul sampai tepung habis. Semua dah sebati, masukkan choc rice and kaup balik.

3. Masukkan…

How to prepare aloe bites?

Image
Assalamualaikum wbt.

Post ni dedicated untuk my ex-jiran, Pn. Mona. Dia ni ex schoolmate, ex classmate sampai buat homework add math dekat balcony masa zaman spm. Alkisah, dia nampak post ig, gambar homemade aloe vera bites untuk letak dalam air minuman. Macam air Justea kat kedai tu yg ada aloe vera dalam dia. Ha. Ni la gambar yang menyebabkan hutang lama baru langsai. Pictures was taken back in 2014. Ha bayangkan la lama mana Mona dok request.



Since kat rumah ni pokok lidah buaya @ aloe vera ni sihat tumbuh, Ell dgn ibu buat la dia jadi aloe vera bites sendiri dan sejak tu tak beli lagi kat luar. Mula-mula ada rasa tak yakin pasal cara nak prepare. Then I did some research on how to prepare it, Alhamdulillah jadi and takde kesan sampingan apa-apa pada kami sekeluarga consume aloe vera tu. Kalau nak cuba, silakan lah ye. Tapi hati-hati la handle lidah buaya tu especially masa nak peel kulit dia sebab dia sangat berlendir.

Cara-cara:
1. Siang lidah buaya tu ala-ala siang ikan keli. Eh…

blog baru.

My 2nd, eh no I think this is my 3rd or maybe 4th blog. I have been blogging since 2008.  Not sure what I have been writing since then. Will visit them (the previous  blog) up soon. Sorry that I have changed all the settings to private leaving this one door open for all to read.

Let me introduce myself,

Hi, I'm Elle.
Sarah is my alter ego,
and I'm back.